Afectiuni

  Stresul poate provoca sau influența evoluția multor afecțiuni medicale, inclusiv stări psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea. 
 Probleme medicale cauzate de stres pot include vindecarea grea a rănilor, sindromul de intestin iritabil, hipertensiune arterială, diabet zaharat slab controlat și multe alte afecțiuni. 
  Afectiunile induse de stres demonstreaza faptul ca tensiunea psihica nu determina doar stari emotionale negative, ci si exacerbarea majoritatii afectiunilor cronice si inflamatorii ale organismului.

 Stresul creste colesterolul nu doar pe termen scurt, afecteaza nivelurile colesterolului chiar si in anii urmatori. 
 Cu cat stresul provoaca in viata unei persoane mai multa furie si ostilitate, cu atat mai mari tind sa fie valorile colesterolului LDL si ale trigliceridelor.
  Stresul, incurajeaza organismul sa produca mai multa energie sub forma de combustibili metabolici, care determina ficatul sa produca si sa secrete o cantitate mai mare din colesterolul „rau”, LDL. 
 Raspunsul pe termen scurt al organismului la stres implica un colesterol marit. „Colesterolul mărit” nu este o boală în sine, ci doar o condiţie care se asociază cu creşterea riscului de evenimente cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, deces). 
 Stresul și sănătatea orală merg mână în mână, dar stresul afectează și indirect organismul în general și dantura în special. 
 Stresul cotidian, atât în viața personală cât și în cea profesională, reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale bruxismului (scrâșnirea involuntară a dinților), iar această afecțiune poate conduce într-un timp relativ scurt la stricăciuni permanente ale dinților. 
 Uscăciunea gurii este adeseori asociată cu afecțiunile provocate de stres și reprezintă chiar și un efect secundar al anumitor medicamente utilizate în tratarea depresiei sau anxietății (condiții provocate tot de stres). 
 Afectiuni cauzate si agravate de stres  
1.  Boli cardiovasculare si afectiuni ale inimii.
  O rata cardiaca accelerata si hipertensiunea arteriala sunt doua efecte negative ale stresului asupra sanatatii cardiace. 
 2. Boli inflamatorii .
  Concentratiile ridicate de hormoni ai stresului pot cauza inflamatii puternice in organism, agravand boli precum artrita reumatoida, psoriazisul, eczema, colita ulceroasa. 
 3. Tulburari de somn 
 Stresul joaca deseori un rol central in aparitia si manifestarea tulburarilor de somn, care implica dificultati in a adormi si apoi in trezitul de dimineata. 
 4. Tensiune musculara si dureri de cap.
  Atunci cand organismul secreta masiv hormoni ai stresului, creste tensiunea musculara, ca reactie fireasca de aparare impotriva factorilor amenintatori. 
  Aceasta incordare poate sa cauzeze, pe termen lung, rigiditate corporala si dureri de cap recurente.
  5. Depresie si anxietate 
  Angoasa provocata de griji si tensiunea psihica provocata de stres contribuie la susceptibilitatea dezvoltarii de probleme de sanatate, precum depresia si anxietatea. 
 6. Tulburari digestive 
 Tulburarile digestive, precum starea de greata persistenta sau crampele stomacale inexplicabile, pot avea o legatura directa cu stresul. 
 7. Tulburarile respiratorii.
 Stresul poate sa agraveze manifestarile clinice ale astmului. 
 8. Obezitatea 
 Persoanele stresate au tendinta sa acumuleze tesut gras in zona abdomenului, din pricina secretiei excesive de cortizol, hormonul care directioneaza grasimea in aceasta portiune corporala. 
 9. Diabetul 
 Stresul creste nivelul glicemiei in sange si favorizeaza adoptarea de obiceiuri nesanatoase care contribuie la debutul diabetului de tip II.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu